Ατζέντα ESG: μετάβαση από τις διακηρύξεις στη πράξη

by giorgos kassapis

46

Eπίκαιρη δημοσίευση της IIS

H υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στην επιχειρηματική στρατηγική αποτελεί διεθνώς μια ταχέως ανερχόμενη τάση, η οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στην ασφαλιστική βιομηχανία και στις συλλογικές επενδύσεις.

Το 2020 υπήρξε ένα εμβληματικό έτος: η πανδημία COVID-19 ανέδειξε αδυναμίες, προβλήματα και δυσλειτουργίες και λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων σε πολλαπλά επίπεδα. Στα πλαίσια αυτά ήταν λογικό να τεθεί το ερώτημα, ποια θα είναι η εξέλιξη της πορείας της ενσωμάτωσης των κριτηρίων της ατζέντας ESG στην ασφαλιστική αγορά. Η International Insurance Society σε πρόσφατη ανάλυσή της προσπαθεί να δώσει απάντηση και αιφνιδιάζει θετικά, καταδεικνύοντας, ότι τα προβλήματα λόγω πανδημίας δεν λειτούργησαν ανασχετικά στη πορεία ενσωμάτωσης των κριτηρίων της ατζέντας ESG στην ασφαλιστική αγορά, αλλά ενίσχυσαν τους σχετικούς προβληματισμούς, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για μετάβαση από τη θεωρία στη πράξη.

1. Εταιρείες, όπως η βρετανική Αviva και οι ελβετικές Swiss Re Group και Zurich Insurance Group, προχώρησαν σε κινήσεις στρατηγικού  χαρακτήρα, όπως

-Aviva: θα σταματήσει από το τέλος του 2021 να τιμολογεί κινδύνους για λογαριασμό εταιρειών, των οποίων ποσοστό 5%+ των εσόδων θα προέρχεται από χρήση άνθρακα ή μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων. 

-Swiss Re Group και Zurich Insurance Group: διαμόρφωσαν και παρουσίασαν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τη κλιματική αλλαγή, οι οποίες βασίζονταιι σε μια στρατηγική πολλαπλών αξόνων που καλύπτει το φυσικό τους αποτύπωμα, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την αντασφάλιση.

2. σε επίπεδο συνεργειών διεθνώς, η Science Based Targets initiative (SBTi), συνεργασία μεταξύ των

-Carbon Disclosure Project (CDP),

-World Resources Institute (WRI),

-World Wide Fund for Nature (WWF),

και του

-United Nations Global Compact (UNGC),

εργάζεται για την καθιέρωση περιβαλλοντικών στόχων που θα ενσωματωθούν και θα αποτελούν κοινή εταιρική πρακτική.

Τέλος, έχει ωριμ.ασει η ιδέα, ότι – για την προώθηση του όλου θέματος – απαιτούνται

  • διεθνής συνεργασία για την προώθηση της απαραίτητης αλλαγής του συστήματος,
  • μετρήσεις και συστήματα παρακολούθησης για την ενημέρωση και την επικύρωση της προόδου

και

  • βελτιωμένη διαχείριση των πληροφοριών μέσω εναρμόνισης.

 

Πηγή: International Insurance Society (ISS), Ιούλιος 2021, The Year Of A New Beginning – From ESG Commitments To Action

Δείτε την δημοσίευση εδώ

 

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.