Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις συναλλαγές εισηγμένων εταιρειών με συνδεδεμένα μέρη

by giorgos kassapis

23
Kατηγορίες συνδεδεμένων μερών και παραδείγματα συναλλαγών

Διευκρινήσεις προς τις εισηγμένες εταιρείες παρέχει εγκύκλιος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις συναλλαγές των εταιρειών αυτών με συνδεδεμένα μέρη.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, όπως ορίζονται στο Λογιστικό Πρότυπο 24, εφόσον είναι σημαντικές αποτελούν προνομιακές πληροφορίες και πρέπει να δημοσιοποιούνται ακόμα και εάν διενεργούνται εντός των ορίων των τρεχουσών συναλλαγών του εκδότη.

Τα συνδεδεμένα με τον εκδότη μέρη είναι:

1. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που άμεσα ή έμμεσα, μέσω ενός ή περισσοτέρων διαμεσολαβούντων:

α. Eλέγχει, ελέγχεται ή βρίσκεται κάτω από κοινό έλεγχο με τον εκδότη, συμπεριλαμβανομένων των μητρικών και θυγατρικών εταιρειών και των αδελφών θυγατρικών εταιρειών,

β. Έχει συμμετοχή στον εκδότη που του παρέχει τη δυνατότητα να ασκεί ουσιώδη επιρροή σε αυτόν ή

γ. Ελέγχει από κοινού με άλλους τον εκδότη.

2. Συγγενής με τον εκδότη οικονομική οντότητα.

3. Βασικό διοικητικό στέλεχος του εκδότη ή της μητρικής επιχείρησης του εκδότη. Βασικά διοικητικά στελέχη θεωρούνται τα άτομα που έχουν την εξουσία και την ευθύνη για το σχεδιασμό, τη διοίκηση και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της οικονομικής οντότητας, άμεσα ή έμμεσα, και συμπεριλαμβάνουν κάθε διευθυντή, εκτελεστικό ή μη.

4. Κοντινό μέλος της οικογένειας συνδεδεμένου με τον εκδότη φυσικού προσώπου. Κοντινά μέλη της οικογένειας ενός προσώπου είναι εκείνα τα οποία μπορεί να αναμένεται ότι επηρεάζουν ή επηρεάζονται από αυτό το πρόσωπο στις σχέσεις τους με τον εκδότη.

5. Οικονομική οντότητα που ελέγχεται, ελέγχεται από κοινού ή επηρεάζεται σημαντικά από οποιοδήποτε πρόσωπο των παραπάνω κατηγοριών ή στην οποία το πρόσωπο αυτό έχει σημαντικά δικαιώματα ψήφου που κατέχονται άμεσα ή έμμεσα.

6. Πρόγραμμα παροχών μετά την έξοδο από την υπηρεσία προς όφελος των εργαζομένων του εκδότη ή συνδεδεμένης με τον εκδότη οικονομικής οντότητας.

Πηγή: Θεσμικός Επενδυτής, Τεύχος 109, Μάϊος 2014

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.