Geneva Association: ευκαιρίες και προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει το ψηφιακό επιχειρείν

by giorgos kassapis

3

Προτάσεις της Geneva Association


H  έκθεση Digital Entrepreneurship and the Supportive Role of Insurance της Geneva Association εξετάζει τους αναδυόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ψηφιακό επιχειρείν  και πώς οι ασφαλιστές μέσα από την επικαιροποίηση των προϊόντων τους μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά την ψηφιακή επιχειρηματικότητα.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και λειτουργούν οι επιχειρήσεις και παρέχουν στους επιχειρηματίες νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, αυτή η στροφή προς άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως δεδομένα, λογισμικό, πνευματική ιδιοκτησία και ανθρώπινο κεφάλαιο, φέρνει νέους κινδύνους και θέτει το ψηφιακό επιχειρείν μπροστά σε νέες υποχρεώσεις. Αν και η ασφάλιση έχει διαδραματίσει εδώ και καιρό ρόλο στην επιχειρηματικότητα, η πλειοψηφία των άυλων περιουσιακών στοιχείων παραμένουν σήμερα ανασφάλιστες. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακές επιχειρήσεις δεν προστατεύονται επαρκώς.

Η έκθεση διερευνά το πώς οι ασφαλιστές μπορούν να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους για να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες του ψηφιακού επιχειρείν.  Με βάση πρωτογενή έρευνα καθώς και  συνεντεύξεις με ασφαλιστές και ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις, διαπιστώνεται ότι οι ασφαλιστές μπορούν να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στους ασφαλιζόμενους/ασφαλισμένους μέσω:

  • της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις και ανάδειξης της αξίας της ασφάλισης στη διαχείρισή τους με αξιοποίηση του υπάρχοντος εξειδικευμένου ασφαλιστικού προσωπικού.
  • της διάθεσης καινοτόμων προϊόντων για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης. Η παραμετρική ασφάλιση, για παράδειγμα, μπορεί να είναι κατάλληλη όταν η ζημία προκύπτει από την έλλειψη πρόσβασης ή την χαμηλή απόδοση προϊόντων/υπηρεσιών.
  • της ενθάρρυνσης ανάληψης ασφάλισης εκ μέρους του ψηφιακού επιχειρείν, υιοθετώντας αυτοματοποιημένο uderwriting και εξορθολογισμό της διανομής, μεταξύ άλλων μέσω συνεργασίας με την InsurTechs.
  • της οργανωτικής καινοτομίας για την τόνωση της ανάπτυξης προϊόντων. Η ενσωμάτωση νέων διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (application programming interfaces/API) και ψηφιακών πλατφορμών θα επιτρέψει στους ασφαλιστές να συγκεντρώσουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες, να βελτιώσουν τα μοντέλα βαθμολόμησης κινδύνων και να επινοήσουν νέες ασφαλιστικές ευκαιρίες.

Πηγή : Geneva Association (30.09.2021), Digital Entrepreneurship and the Supportive Role of Insurance

Δείτε την έκθεση εδώ

Δείτε τη σύνοψη εδώ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.